Vul hier uw eigen inhoud in.
Slapende Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn VvE’s die niet actief zijn en niet jaarlijks vergaderen. U kunt een slapende VvE eenvoudig activeren. De VvE wordt als eerst ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hierna volgt u een stappenplan om de niet –actieve VvE te ‘wekken’. Hier is onder andere een opstart vergadering voor nodig, ook wel oprichtingsvergadering genoemd. In deze vergadering wordt het bestuur benoemd. Ook de hoogte van het verplichte reservefonds en eigen bijdragen worden bepaald in zo’n vergadering.
De slapende VvE kan voor veel problemen zorgen, zowel voor de eigenaren als het pand. Het gebouw wordt namelijk niet goed onderhouden wanneer de VvE niet actief is. Achterstallig onderhoud en een non-actieve VvE zorgen voor:
- Daling huizenwaarde;
- Hoge kosten voor renovaties en onderhoud;
- Geen verantwoordelijkheid voor betalen kosten;
- Geen prettige woonomgeving.
Stappenplan activeren VvE
Voor het activeren van de VvE volgen wij de volgende stappen.
- Akte van splitsing opvragen bij notaris;
- Controleren en bijwerken splitsingsakte;
- Inschrijven bij de KvK;
- Openen bankrekening op naam VvE;
- Afsluiten van benodigde verzekeringen;
- Financiële administratie inrichten;
- Ledenadministratie verzorgen en VvE bijdragen vaststellen;
- Laten opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
- Oprichtingsvergadering houden en rollen verdelen.
Activeer VvE en voorkom problemen
De genoemde problemen worden voorkomen door een aanwezige actieve VvE. Alle eigenaren van het pand zijn lid van de VvE en kunnen het beheer van de VvE uitbesteden. De VvE is verantwoordelijk voor een aangename leefomgeving en voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. In een MJOP wordt een planning en begroting gemaakt voor minimaal vijf jaar. Zo blijft het pand in goede staat. Dat is een stuk fijner wonen voor de eigenaren.